Informasjonen her er nyttig for bruk av alle typer finmaskede høynett, men garantien gjelder kun for SlowFeeding Original® nettene.

SlowFeeding Original nettene er laget i polyester som etter utprøving av mange slags materiale har vist seg å fungere best. Andre materialer har vist seg å enten trekke til seg mye vann (fryser), ikke tåle sol så godt, krympe, trekke til seg skitt. Slowfeeding nettene er laget av dypvannstrål og tråden har bruddstyrke på 140 kg.

 

GARANTI PÅ SLOWFEEDING

Slowfeeding gir standard garanti på at arbeidet (måling, klipping, søm etc) med nettene er gjort med den høyeste kvalitet. Vi har svært lite problemer med at hester lager hull i nettene, gjør de det så er det alltid i de første ukene før de har blitt vant til å spise gjennom maskene.

Siden nesten alle hester slutte å lage hull i nettet når de har blitt vant til å spise gjennom det, vil vil at du reparere hullet ved å trekke sammen hele masker på siden av hullet med hyssing eller strips så snart uhellet skjedde. Hvis du gjør dette riktig hver gang det har blitt et nytt hull så hesten vil nesten helt sikkert slutte med å lage hull i nettet og da (etter 4-8 uker) kan vi tilby deg å returnere et riktig lappet nett så du kan kjøpe et nytt av samme størrelse og modell til halv pris (pluss eventuell frakt), slik at hesten din får et nytt, helt og fint nett å spise av de neste årene.

GENERELLE TIPS OG TILVENNING

Ved tilvenning til nytt nett:
Fortsett å gi hesten høy slik den er vant til ved siden av å ha høy tilgjengelig i det nye nettet, til den selv frivillig spiser av nettet. Da minsker du risikoen for at hesten er hardhendt med nettet fordi den er sulten eller frustrert.

For lengst holdbarhet på nettet bør det henge og svinge fritt så hestene ikke kan tråkke på det, holde hoven på det og få spenntak.

Har man fylt opp et stort nett fullt og skal henge det på plass så er der ganske tunge å bære, lurt om man kan trille dem i en trillebår eller lignende.

Det med å unngå spenntak er viktig uansett nett. En frustrert hest får da ikke spenntak og vil da ikke ødelegge nettet. Rundballenettene sitter jo fast i en tung rundballe og her kan hesten få spenntak. Nå er jo hverken nylon eller polyester MAT for en hest og de fleste hester lærer fort at det ikke kommer mat ved å dra i selve nettet, men enkelte hester kan bli frustrerte i begynnelsen og prøve å tygge på nettet av den grunn, eller at den har problemer med magesår eller annet. Derfor er det viktig at man tilvenner hesten over lang tid ved å f.eks. la de ha løst høy i tillegg til den første rundballen med nett på er oppspist.

Inspisere nettet og høyet hver dag. Være sikker på at høyet/surfôret i rundballen er godt etterhvert som de spiser innover. Dra ut litt høy her og der og lukt på det. Og for å sjekke at det ikke har blitt noen hull. Har det blitt hull så reparer med engang med hyssing eller strips.

Et tips, ikke sett ut en rundball på flatsiden under åpen himmel. Hvis det regner så vil vannet renne inn langs stråene og inn i ballen og den vil mugne fort. Hvis du setter ballen på rullen så vil vannet renne av i mye større grad. Husk på at Mattilsynets regler er at om fôr legges ut for mere en et døgns forbruk så skal det være tak over. Man får mange fine fôrhekker nå med tak over, og så kan man ha finmasket nett på ballen allikevel.

HVILKEN MASKESTØRRELSE SKAL JEG VELGE

OBS! Det er viktig og ikke velge FOR liten maskestørrelse for hvis hesten ikke får nok høystrå ut av nettet til å holde sulten unna kan den ble frustrert og gå løs på nettet med tennene. Hvis du har en hest som er vant til å spise av nett men som lager hull ved å bite/tygge på trådene så vurder å gå opp en maskestørrelse.

Det kan synes som om det er veldig liten forskjell mellom 30 og 35 mm, "bare" 5 mm. Men om man regner flateinnholdet så er det 9 kvadratcm på 30 mm masker og 12,25 kvadratcm på 35 mm masker så det er 36% større masker.

35 mm er standard som gjør at man ikke får svinn, og setter ned spisehastigheten noe til normale hester.

40-50 mm brukes til hester som ikke trenger å redusere spisehastigheten men reduserer svinnet. F.eks. hester i hard trening, unghester, diegivende hopper etc.

30 mm brukes til hester som trenger å slankes men forutsetter at høyet ikke er for grovt og stivt for da vil de ikke få stort ut av nettet.

25 mm (Greedy Feeder fra Shires) er til de som virkelig er overvektige, type ponnier som er i risikosonen for forfangenhet etc.

Hvis man har varierende behov (ulike typer hester, ulike temperaturer, husk hestene trenger mye mere grovfôr i kulda) og/eller ulike typer grovhet/struktur på høyet, og ikke vet hvilken type maskestørrelse man skal ha, så har Slowfeeding geniale nett (alle firkantnettene) som har en maskestørrelse på den ene siden og en annen maskestørrelse på den andre siden. Det er disse nettene som har blitt mest populære og som vi i hovedsak lagerfører selv om vi kan ta inn nett med bare en maskestørrelse også. Man kan velge mellom 30, 35, 40 mm. Mest populært er 30 mm på ene siden og 35 mm på andre siden.

Av de store rundballenettene så er to tredjedeler av salget nett med 35 mm maskevidde. Nesten en tredjedel er 30 mm. Bare noen få velger 40 mm.

HVOR MANGE KILO HØY GÅR DET I HØYNETTET JEG TENKER PÅ?

Dette spørsmålet er vanskelig å svare på. Har du meget hardpressede flak går det MYE mer i nettet enn om du har løshøy. Er det løshøy kommer det mye an på hvor mykt høyet er eller om det er stive strå. Høysilage er veldig mykt og man kan få i kanskje tredobbelt så mye i vekt som f.eks. frøyhøy som har stive strå.

Og så er det spørsmålet om hvor mye tid man skal bruke på å stappe nettet.

Tankegangen har et utspring i måltidsfôring (slik som vi mennesker spiser) men som for hesten er et fremmedord og et onde den har mer eller mindre tilpasset seg. Mange sier: "Jeg trenger et nett som tar fire kg, for det er det hesten min får per måltid". Tankekors: Du trenger et nett som tar 40 kg, som du kan fylle opp hver tredje dag og la hesten ha fri tilgang. 

Som en hovedregel er det alltid lurt å ta et større nett enn det som er absolutt nødvendig. Skal du putte x antall kg høy i et nett så går det fortere å stappe det i et stort nett med større åpning enn et lite nett. Det går helt fint å fylle et nett halvfullt og gi det til hesten.

 

BÅDE STOR HEST OG PONNI I SAMME FLOKK?

Hvis man har hester med forskjellige behov i samme flokk så kan man prøve å legge tilrette for forskjellig tilgang. For eksempel hvis man har shetlandsponnier sammen med store hester, så lag en halvvegg eller ha en fôrhekk som de små ikke kan nå over men de store hestene når over kanten. Så kan de små hestene ha sitt eget høy i nett med mindre masker eller et annet høy med mindre energi i, for seg.

Eller hvis man har føll med større næringsbehov, lag en binge til dem med en stokk i akkurat høyde til at føllene kan komme under og inn i bingen men ikke de voksne hestene. Så kan føllene få løst høy eller fra nett med større masker inni bingen, samt kraftfôr passende for føll.